Nosaltres, pel valencià
Manifest de les Trobades 2018 d'Escola Valenciana
La Federació d’Associacions per la Llengua - Escola Valenciana proposa un model d'ensenyament plurilingüe i multicultural que s'ajusta a les realitats dels país en què convivim. El nostre model d’escola es basa en el coneixement de les diferents cultures que conviuen al País Valencià i en la construcció de la igualtat lingüística. Ara com ara, cal deixar pas a realitats educatives que aposten per l'aprenentatge de les llengües com un camí que ens obrirà de bat a bat les portes del món i a un futur d'oportunitats. Escola Valenciana planteja el valencià com la llengua que ens dóna accés al coneixement i ens ajuda a aprendre altres llengües.
Escola Valenciana dóna suport ferm a la renovació pedagògica, a la investigació científica. Està arrelat al medi i és constructivista. Sobretot, planteja el reconeixement de les comunitats educatives que introdueixen elements innovadors perquè les xiquetes i els xiquets aprenguen amb un somriure. Aquest és el model d’Escola Valenciana: educar en valors d’amistat, convivència, igualtat, pau, solidaritat, coeducació, ecologia... i, d’aquesta manera, avançar vers una societat de ment oberta, més humanitzada, que ha interioritzat tots els coneixements per fer el món més just.
La memòria de Joan Fuster està present en les Trobades 2018. Amb el lema Nosaltres, pel valencià celebrem la dignitat del poble valencià i li fem l’ullet a una de les obres cabdals del País Valencià: Nosaltres, els valencians. Des d’Escola Valenciana mantenim ben viu el llegat del gran pensador Fuster i l’acostem a les escoles i a la ciutadania en les festes d’estima col·lectiva vers la llengua i la cultura. Ens il·lusiona reconéixer la importància d’aquest humanista que influí i influeix, de forma determinant, en la geografia política del nostre país.
Joan Fuster despertà consciències. Sabia que “explicar” era una invitació a “transformar”. En Escola Valenciana veiem el món a través de les gruixudes ulleres de Fuster: entenem que millorar la situació actual del valencià implica alguns canvis substancials i necessaris. Per a ser un país com cal s’ha d’incloure la competència lingüística en la llei de funció pública valenciana. És estrany demanar que les empleades i els empleats públics ens atenguen en valencià i en castellà, les dues llengües oficials del País Valencià? Nosaltres pensem que no. Enguany, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià complirà 35 anys i la nostra llengua encara no gaudeix d’una situació de normalitat. Cal una empenta per potenciar el valencià i contribuirne a la normalització.
Fuster també desitjaria engegar la televisió i la ràdio en la nostra llengua. Poder escoltar tots els programes en la nostra llengua. Visualitzar les 19 Trobades d’Escoles en Valencià amb un gest senzill.
Nosaltres, pel valencià. Sí, totes i tots nosaltres som les persones que sumem la nostra energia pel valencià. Perquè educar pel valencià és estar a favor del plurilingüisme, dels mestres que ensenyen el valencià i altres llengües i cultures des de l'estima. Nosaltres, pel valencià és abraçar la multiculturalitat, l’educació participativa i democràtica, l’ensenyament que transmet el coneixement científic. Nosaltres pel valencià és valorar que les persones aprenem des del cor. Nosaltres pel valencià és l'educació humana, que afavoreix el benestar emocional de les xiquetes i els xiquets perquè els encoratja a resoldre conflictes i els anima a ser feliços.
Nosaltres, pel valencià. Vine amb nosaltres a la festa pel valencià. Amb tu, fem llengua, cultura i país.
ENS 'TROBEM' EN GILET!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada